Op 6 maart jl. gaf OCW een webinar over de invoering van het praktijkgerichte programma in de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo. Scholen mogen vanaf schooljaar 2024-2025 een praktijkgericht programma aanbieden in hun onderwijs.
Freddy Feenstra (docent OSG Singelland), Audrey en Elroy (leerlingen OSG Singelland), Gregory Lans (docent Stad&Esch), Jane en Lotta (leerlingen Stad&esch) en Raymond Plomp (opdrachtgever) vertellen over hun ervaringen met het praktijkgerichte programma en welke meerwaarde het biedt.
Anneclaar Ferguson (De Toorop mavo), Dave Arts (Metameer) en Anton Mimpen (Het Goese Lyceum) vertellen over hun ervaringen met het praktijkgerichte programma en welke meerwaarde het biedt voor hun leerlingen en school.
In het vmbo doet zich een nieuwe ontwikkeling voor: praktijkgerichte programma’s in de gemengde en/of theoretische leerweg (gl en tl), ook het praktijkgerichte vak genoemd. Vanaf schooljaar 2024-2025 mogen vmbo-scholen die dat willen, een of meer praktijkgericht programma’s aanbieden in de gl en tl.
In de ontwikkeling van de plannen voor het praktijkgerichte programma heeft het Ministerie van OCW gevraagd aan Youngworks om het jongerenperspectief op de praktijkgerichte programma’s te onderzoeken. De bijhorende vraag luidde: welke leerbehoeften hebben jongeren op het vmbo-gl en -tl en welke kansen zien jongeren voor praktijkgerichte programma’s?