Bekostiging


Welke bekostiging krijgen scholen voor het aanbieden van het praktijkgerichte programma?

Het is bekend dat aan het aanbieden van een examenvak als het pgp extra kosten verbonden zijn. Om scholen tegemoet te komen, is er een subsidieregeling opgesteld. Deze regeling bestaat uit twee delen: een bedrag om scholen te helpen bij de investeringen die benodigd zijn voor het pgp, en een bedrag om scholen tegemoet te komen in de opstartkosten.

Voor wie is de subsidie?

Scholen met een theoretische leerweg die hebben deelgenomen aan de pilot, en scholen met een gemengde leerweg en/of een theoretische leerweg die niet hebben deelgenomen aan de pilot kunnen subsidie aanvragen. Daaronder vallen ook vso-scholen en vavo’s.

Het bevoegd gezag vraagt de subsidie per vestiging of instelling aan. U kunt per vestiging of instelling maximaal één keer subsidie toegekend krijgen.

Opstart- en tegemoetkomingskosten

Het pgp heeft een aantal elementen waardoor het verschilt van andere avo-vakken. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om partijen van buiten de school te betrekken bij de opdrachten die de leerlingen uitvoeren. Daarnaast wordt er van docenten verwacht dat ze de leerlingen op een andere manier begeleiden bij het uitvoeren van deze opdrachten dan bij een theoretisch vak. Dit vergt een andere manier van werken en hiervoor zullen de scholen en docenten voorbereidingstijd en ontwerptijd nodig hebben. Daarvoor is de eerste deel van de subsidie bedoeld. Bovendien zal het nodig zijn om materialen aan te schaffen of ruimtes aan te passen om het praktijkgerichte programma te kunnen uitvoeren. Daarvoor is het tweede deel van de subsidie bedoeld.

Rondes

De subsidieregeling bestaat uit meerdere rondes. Hieronder staat een schema van de rondes en de bijbehorende schooljaren/subsidiejaren. Een school vraagt subsidie aan voor twee schooljaren. Scholen die hebben meegedaan aan de pilot, moeten het praktijkgerichte vak gelijk aanbieden. Scholen die niet hebben meegedaan aan de pilot, mogen het eerste subsidiejaar gebruiken om het vak op te starten en te ontwikkelen. Vanaf het tweede subsidiejaar moeten ze het vak ook aanbieden. Scholen die voorrang krijgen omdat ze een licentiegebonden praktijkgericht vak gaan aanbieden, moeten wel het vak voor twee subsidiejaren lang aanbieden, net als scholen die hebben meegedaan aan de pilot. De subsidieregeling loopt tot en met schooljaar 2027-2028.

Ronde 1

Voormalig pilotschool

Overige school

Schooljaar/subsidiejaar 2024-2025

Aanbieden

Ontwikkelen of aanbieden

Schooljaar/subsidiejaar 2025-2026

Aanbieden

Aanbieden

Ronde 2

Voormalig pilotschool of school die in het geval van loting voorrang heeft gekregen vanwege het licentiegebonden praktijkgerichte vak

Overige school

Schooljaar/subsidiejaar 2025-2026

Aanbieden

Ontwikkelen of aanbieden

Schooljaar/subsidiejaar 2026-2027

Aanbieden

Aanbieden

Ronde 3

Voormalig pilotschool of school die in het geval van loting voorrang heeft gekregen vanwege het licentiegebonden praktijkgerichte vak

Overige school

Schooljaar/subsidiejaar 2026-2027

Aanbieden

Ontwikkelen of aanbieden

Schooljaar/subsidiejaar 2027-2028

Aanbieden

Aanbieden

Waar en wanneer aanvragen

Een vestiging kan subsidie aanvragen op de website van DUS-I. De eerste aanvraagronde heeft al plaatsgevonden. De volgende twee aanvraagrondes zijn:

Ronde 2: van 15 januari 2025 tot en met 17 februari 2025

Ronde 3: van 15 januari 2026 tot en met 17 februari 2026

Eindrapportage inleveren

Elke ronde heeft een eigen deadline voor het inleveren van de eindrapportage bij DUS-I. Deze deadlines zijn:

Ronde 1: 1 oktober 2026

Ronde 2: 1 oktober 2027

Ronde 3: 4 oktober 2028